Vaihdevuodet

Vaihdevuosiksi sanotaan sitä kautta naisen elämässä, jolloin munasarjojen hormonituotanto lakkaa ja kyky tulla raskaaksi loppuu. Ajanjakso kestää muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen. Suuri osa naisista (65-70%) saa estrogeenin puutoksen takia oireita. Yleisimpiä niistä ovat kuumat aallot, yöllinen hikoilu ja limakalvojen kuivuminen. Myöhemmin estrogeenin puute lisää myös riskiä sairastua luiden haurastumiseen.

Jos oireet ovat hankalia tai naisella on osteoporoosin riskitekijöitä, suositellaan hormonikorvaushoitoa. Normaalisti tarvitaan sekä estrogeenia että keltarauhashormonia.


Estrogeeni voidaan annostella joko tabletteina tai ihon kautta imeytyvässä muodossa laastarina tai geelinä. Koska estrogeeni voi aiheuttaa kohdun limakalvon liikakasvua, hoitoon tulee kuulua myös keltarauhashormoni. Se voidaan annostella tabletteina tai laastarina. Vain ne naiset, joilta kohtu on poistettu, käyttävät estrogeenia ilman keltarauhashormonia. Limakalvojen kuivumista ehkäistään ja hoidetaan estrogeenipitoisella emätinpuikolla tai emätinsalvalla.


Pitkäaikainen eli yli 5 vuotta jatkuva estrogeenihoito saattaa lisätä rintasyövän riskiä. Sen tähden hoidon seurantaan kuuluu aina sekä rintojen tunnustelu että niiden kuvantaminen joko rtg- tai ultraäänimenetelmällä.

Ennen hoidon aloitusta tehdään gynekologinen tutkimus, tutkitaan rinnat ja tavallisesti myös irtosolunäyte (papa-koe). Seurannassa lääkärintarkastukset ovat vuosittain, papa-koe ja mammografia tai rintojen ultraäänitutkimus 1-2 vuoden välein.

Laadukas elämä ei selity vaihdevuosikautena ja sen jälkeenkään pelkästään hormoneilla. Siihen vaikuttavat myös työ, elintavat ja ihmissuhteet.


Kaikki gynekologimme osaavat auttaa vaihdevuosi asioihin liittyen