Lapsettomuus

Hedelmättömyys määritellään tilaksi, jossa nainen ei ole tullut raskaaksi noin vuoden kuluessa huolimatta säännöllisistä suojaamattomista yhdynnöistä.
Arvioidaan, että Suomessa on 30000 – 40000 tahattomasti lapsetonta paria. Noin 1% lapsista syntyy keinoalkuisen hedelmöityshoitojen ansiosta.

Hedelmättömyyden tutkimuksilla pyritään löytämään syy(t) lapsettomuuteen. Perheen lapsettomuuden taustalla on noin 60%:ssa tapauksista naisesta johtuva syy ja 30 %:ssa miehen heikentynyt hedelmällisyys voi olla myötävaikuttamassa hedelmättömyyteen.


Medisonarissa voidaan toteuttaa hedelmättömyyden perustutkimukset, joihin kuuluvat munasolun kypsymisen toteaminen, munajohtiminen aukiolo, sekä kohdun ja munasarjojen rakenteen toteaminen. Ovulaatio todetaan sekä ultraäänellä, että hormonimäärityksin. Ultraääni on ensisijainen kohdun ja munasarjojen rakenteen sekä munajohtimien aukiolon tutkimusmenetelmä.


Perustutkimusten jälkeen asiantuntijamme voivat antaa tietoa hedelmällisyyshäiriön syistä, tehdä yksilöllisen hoitosuunnitelman ja informoida hoitojen ennusteesta.Medisonarissa lapsettomuuten on erikoistuneet lääkärit:

Annamari Lähteenmäki

Varpu Jokimaa