Lantionpohjan Fysioterapia

Lantionpohjan toimintahäiriöiden hoito fysioterapian keinoin

Lantionpohjan lihasten toimintahäiriöitä esiintyy eri ikäisillä naisilla ja miehillä. Tyypillisin häiriö on virtsankarkailu, jota esiintyy kolmanneksella naisista.

Ponnistusvirtsankarkailu tulee esille mm. yskiessä, nauraessa, nostaessa taakkaa, juostessa tai hyppyjä sisältävässä jumpassa. Yliaktiivinen rakko- oire aiheuttaa tiheentynyttä virtsaamistarvetta, joka voi rajoittaa sosiaalista elämää, esim. teatteriin, jumppaan, kylään lähteminen voi jäädä väliin. Joskus voimakkaassa hädäntunteessa voi esiintyä pakkokarkailua, jolloin virtsarakko tyhjentyy kerralla kokonaan.
Muita lantionpohjan toimintahäiriöitä ovat laskeumat, ulosteen- ja kaasunpidätyskyvyn ongelmat, lantionpohjan ja lantion alueen kiputilat sekä tunto- ja tunnistamisongelmat sekä seksuaalielämän ongelmat. Miehillä häiriöt liittyvät usein eturauhasen toimintaan. Selkäkivuista kärsivillä saattaa esiintyä myös lantionpohjan lihasten toiminnanhäiriötä.

Lantionpohjan fysioterapiassa EMG- tutkimuksen perusteella laadittu täsmäharjoitteluohjelma voi vähentää näitä oireita. Fysioterapiakäyntejä on keskimäärin 2- 5 kertaa, jolla pyritään turvaamaan oikeanlainen harjoittelu ja yksilöllinen eteneminen.

Alkukartoituksen sekä EMG- laitteella toteutetun kivuttoman tutkimuksen avulla tehdään fysioterapiasuunnitelma. Asiakas saa yksilöllisen jatkohoito-ohjelman, jota kontrollikäynneillä seurataan ja muokataan. Täsmäharjoitteet liitetään aina asiakkaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Tunnistamisen, rentoutus- ja voimaharjoittelun tueksi voidaan käyttää sähköstimulaatiota, joka tehostaa lihasten aktivoitumista. Tarvittaessa asiakas voi lainata kotiharjoitelaitteen esim. 1 viikoksi. Tutkimukset ja hoito eivät aiheuta kipua.

Vastaanotolle voi tulla myös pelkästään kartoittamaan lantionpohjan lihasten kunto ja varmistumaan oikeanlaisesta harjoittelutekniikasta, vaikkei toimintahäiriötä olisikaan esim. synnytyksen jälkeen.

Medisonarissa lantionpohjan toimintahäiriöihin on erikoistunut:

Tiina Malmisalo